Ελμινθίαση: πώς να απαλλαγείτε από τα εντερικά παράσιτα

Η ελμινθίαση ή η προσβολή ελμινθών είναι ασθένειες που προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια - ελμινθίες. Μέχρι σήμερα, είναι γνωστά περισσότερα από τριακόσια είδη ελμινθιών. Περίπου διακόσια είδη παρασίτων μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα.

Παράσιτα στο σώμα: τα κύρια συμπτώματα

Παράσιτα στο σώμα

Κνησμός στην πρωκτική περιοχή - κυρίως το βράδυ και τη νύχτα. Στην εντεροβίαση, μια από τις πιο κοινές ελμινθίαση, το παράσιτο (θηλυκές καρφίτσες) αφήνει τα έντερα να γεννήσουν αυγά, γεγονός που τελικά οδηγεί σε αφόρητο κνησμό στον πρωκτό.

 • Τρέχει στον ύπνο σας.
 • Απολέπιση του δέρματος στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών (πιο συχνή στα παιδιά).
 • Αυξημένη όρεξη.
 • Εξάνθημα στο σώμα και τα βλέφαρα.
 • Σοβαρό άσθινο σύνδρομο (λήθαργος, αδυναμία, κόπωση, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, μεταβολές της διάθεσης στα παιδιά).
 • Φούσκωμα.
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
 • Εξάντληση του σώματος με φυσιολογική όρεξη.
 • Η παρουσία αρκετών χρόνιων ασθενειών.
 • Αντισταθμισμένες χρόνιες ασθένειες.
 • Άγνωστος πυρετός με πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς.
 • Αναιμία, ειδικά ανεπάρκεια Β12.
 • Παρατεταμένος ξηρός βήχας - κυρίως τη νύχτα.
 • Ένα υψηλό επίπεδο ηωσινοφίλων στο αίμα είναι η υπερεοσινοφιλία.
 • Μη καθορισμένες κύστεις στο ήπαρ.

Η εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω σημεία είναι ο λόγος για να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό μολυσματικών ασθενειών ή έναν παρασιτολόγο.

Εάν ο ασθενής βεβαιωθεί ότι έχει παρατηρήσει κάτι παρόμοιο με τα σκουλήκια στα κόπρανα, πρέπει να διεξαχθούν κατάλληλες μελέτες για να αποδειχθεί η παρουσία παρασίτων στο σώμα. Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι τα ελμίνθια υπάρχουν στα κόπρανα. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι βλέπουν θραύσματα της εντερικής επένδυσης στα κόπρανα που συνήθως βγαίνουν με τα κόπρανα.

Η μόλυνση με σκουλήκια συμβαίνει σε άτομα που είναι φορείς τους - ανθρωπολογικές ελμινθίες ή, μετά από επαφή με ζώα που εισβάλλουν - ζωονοσολογικές ελμινθίεςΟ κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης είναι από το στόμα κοπράνων, λιγότερο συχνά - διαδερμικός (το παράσιτο εισάγεται στο σώμα μέσω του δέρματος) και μεταδίδεται (μέσω δαγκώματος εντόμων - φορέων αυγών ή προνυμφών ελμινθών).

Πώς αντιμετωπίζεται μια παρασιτική λοίμωξη;

Εάν υπάρχει υποψία παρασίτων στο σώμα, συνιστάται να περάσετε τις κατάλληλες εξετάσεις και να υποβληθείτε σε εξέταση. Η ελμινθίαση αντιμετωπίζεται υπέροχα με φθηνά αντιελμινθικά που διατίθενται σε μορφή χαπιού. Δεν διαρκούν τόσο πολύ. Μερικές φορές η συνήθης θεραπεία τριών έως πέντε ημερών είναι αρκετή. Συνθετικά φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και κλινικά αποτελεσματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μόνο ένας γιατρός θα μπορεί να επιλέξει το σωστό φάρμακο για τα παράσιτα και να συνταγογραφήσει το σωστό σχήμα για τη χορήγηση και τη δοσολογία του. Η αυτοθεραπεία ή η "διαδικτυακή θεραπεία" μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα φάρμακα έχουν τερατογόνο δράση επικίνδυνη για το έμβρυο, άλλα απαιτούν υπολογισμό της δοσολογίας κ. λπ. Επιπλέον, οι κανόνες για τη λήψη ναρκωτικών που έχουν ήδη καταχωριστεί μπορούν να προσαρμοστούν κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάτι που δεν περιγράφεται πάντα στις οδηγίες.

Το αποτέλεσμα της νόσου είναι συχνά ευνοϊκό. Όλα εξαρτώνται από το παθογόνο, τον βαθμό εισβολής και το όργανο-στόχο. Ωστόσο, θα είναι σοβαρό, ειδικά εάν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), τα μάτια, η καρδιά (εξωεντερική και ελμινθίαση ιστών) επηρεάζονται από παράσιτα.

Χρειάζεται να πάρω φάρμακα κατά των παρασίτων για πρόληψη;

Χάπια κατά των παρασίτων

Όσον αφορά την προφυλακτική χρήση αντιπαρασιτικών φαρμάκων, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο για όλους να το κάνουν χωρίς λόγο. Σε τελική ανάλυση, τέτοια φάρμακα δεν είναι καθόλου ακίνδυνα όπως πιστεύουν πολλοί. Αυτά είναι τα ίδια φάρμακα που κανένας γιατρός δεν θα συνιστούσε απλώς να πίνει.

Η λήψη προφύλαξης από παράσιτα μπορεί να ενδείκνυται για άτομα που ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες με κακή οικονομική και κοινωνική δομή, σε χώρες όπου το φάρμακο βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ή για άτομα που ζουν στο σπίτι τους και έχουν ένα αγρόκτημα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων έχετε κατοικίδια.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, συνιστάται η λήψη αντιπαρασιτικών φαρμάκων κατά των παρασίτων ως προφύλαξη για κατοικίδια ζώα (μετά από προηγούμενη διαβούλευση με έναν κτηνίατρο) - τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο - καθώς και για άτομα που ζουν σε άγριες νότιες περιοχές με υψηλό ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού και των ασθενώς ανεπτυγμένων φαρμάκων.

Είναι αποτελεσματικές οι λαϊκές θεραπείες για τα παράσιτα;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε μια λαϊκή θεραπεία για την καταπολέμηση των ελμινθών που είναι πραγματικά αποτελεσματική και ασφαλής. Η σύνθεση πολλών τέτοιων παρασκευασμάτων (ως επί το πλείστον φυτικά φάρμακα) περιλαμβάνει συστατικά όπως γαρύφαλλο, βυθισμένα άνθη, εκχύλισμα φλοιού ασβέστη, σκόρδο, αψιθιά. Σε τέτοιες μικρές δόσεις, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν διεστραμμένο εντοπισμό ελμινθών. Πράγματι, υπό την επήρεια ασθενών αποεπιληπτικών, τα παράσιτα στο σώμα μπορούν να αλλάξουν τη συνήθη θέση τους. Έτσι, τα ελμίνθια μπορούν να διεισδύσουν στο εντερικό τοίχωμα και να βγούν στην κοιλιακή κοιλότητα.

Επιπλέον, τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελμινθίαση είναι αρκετά τοξικά στην απαιτούμενη συγκέντρωση και έχουν πολλές από αυτές ή άλλες παρενέργειες από τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα κατά των παρασίτων. Τα βότανα όπως η αψιθιά και η τάνσυ δεν είναι αποδεκτά για παιδιά κάτω των 12 ετών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με νεφρό, ήπαρ (τοξική σοβαρή ηπατίτιδα) και καρδιακές παθήσεις.

Τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν διαφημιστεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης πρόσφατα, είναι απλά άχρηστα. Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν υπόκεινται σε υποχρεωτική έρευνα, δεν έχουν βάση αποδεικτικών στοιχείων και σαφώς καθορισμένη δοσολογία.

Τα αντιπαρασιτικά προγράμματα και οι θεραπείες όπως το "μοναστήρι τσαγιού" είναι εικασίες σχετικά με ένα κοινό πρόβλημα και τέχνασμα που χρησιμοποιούνται από αχαλίνωτους ανθρώπους. Δεν πρέπει να καθοδηγηθείτε από την ιδεοληπτική διαφήμιση στο Διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας ως δεξαμενή για πειράματα.

Μην ξεχνάτε ότι η θεραπεία και η πρόληψη της ελμινθίαση πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός γιατρού. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια χρόνια της διαδικασίας και στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών.