Οι κύριοι τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο και οι ιδιαιτερότητές τους

Δεν γνωρίζουν όλοι τι είναι επικίνδυνο για την παρουσία ελμινθών στο σώμα, τους τύπους των σκουληκιών και τον τρόπο με τον οποίο μολύνονται οι άνθρωποι. Ορισμένα παράσιτα μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να προκαλέσουν διαταραχές. Έως το 90% των ενηλίκων και των παιδιών δεν υποπτεύονται καν ότι έχουν μολυνθεί με σκουλήκια. Τα ελμινθία έχουν μεγάλη ιατρική σημασία επειδή μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στα εσωτερικά όργανα.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ελμινθών

Τα ανθρώπινα σκουλήκια είναι παρασιτικά σκουλήκια που ζουν σε όργανα και ζουν στον ξενιστή τους. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες είδη από αυτά. Σε ορισμένες χώρες, οι εργαστηριακές δοκιμές μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο μερικές από αυτές. Γίνεται διάκριση μεταξύ των ακόλουθων τύπων σκουληκιών:

 • Νηματώδη (στρογγυλή σκουλήκια)
 • Cestodes (ταινίες)
 • Trematodes (βδέλλες).

Διαχωρίστε μεταξύ των παρασίτων του αυλού και του ιστού. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι ζουν στον αυλό ενός κοίλου οργάνου (έντερο, χολική οδός). Σκουλήκια ιστού στους ανθρώπους ζουν στο πάχος των ιστών. Υπάρχουν σκουλήκια που ανήκουν σε δύο ομάδες ταυτόχρονα. Αυτά είναι σκουλήκια. Οι ενήλικες ζουν στον αυλό του λεπτού εντέρου και οι προνύμφες μπορούν να μολύνουν τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Κοιλιακός πόνος παρουσία παρασίτων στο σώμα

Η ταξινόμηση των ελμινθών περιλαμβάνει τη διάσπαση των σκουληκιών όχι μόνο ανάλογα με το βιότοπό τους, αλλά και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής. Ορισμένα παράσιτα απαιτούν ενδιάμεσους ξενιστές (μαλάκια, ψάρια, ζώα) για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη στην οποία ωριμάζουν οι προνύμφες. Τέτοια σκουλήκια ανήκουν στην ομάδα των βιοελμινθών. Ορισμένα παρασιτικά σκουλήκια πρέπει να εισέλθουν στο εξωτερικό περιβάλλον (νερό ή έδαφος). Έτσι εξελίσσονται οι γεωελάινες.

Οι τύποι επαφής ελμινθίαση διακρίνονται ξεχωριστά. Αυτές περιλαμβάνουν υμενολιπάση και εντεροβίαση. Η μόλυνση με σκώληκες και ταινίες νάνος είναι δυνατή μετά από επαφή με έναν ασθενή. Διαχωρίστε μεταξύ εντερικών και εξωεντερικών σκουληκιών. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει pinworm, roundworm, tapeworm, whipworm. Άλλα παράσιτα (fasciola, fluke, echinococcus, trichinella, alveococcus) προσβάλλουν άλλα όργανα.

Helminths από την ομάδα νηματωδών

Είναι γνωστοί διάφοροι τύποι ελμινθών. Τα πιο συνηθισμένα είναι στρογγυλά σκουλήκια (νηματώδη). Ανήκουν στον τύπο των αρχέγονων σκουληκιών. Τα ανθρώπινα νηματώδη ταξινομούνται ως εξής:

 • έχετε ένα σώμα που δεν χωρίζεται σε τμήματα.
 • διαφορετικών μεγεθών
 • νηματοειδείς ή άξονες ·
 • έχετε σάκο και επιδερμίδα μυών του δέρματος.
 • έχετε ένα πεπτικό σύστημα με τη μορφή ενός διαμέσου σωλήνα.
 • διοικήσιος
 • ικανός να γεννήσει αυγά.

Τις περισσότερες φορές, η παρουσία αυτών των σκουληκιών στον άνθρωπο εκδηλώνεται σε γαστρεντερικές διαταραχές. Τα πιο συνηθισμένα νηματώδη που παρασιτίζουν στο ανθρώπινο σώμα είναι τα σκουλήκια, οι σκουλήκια, οι αγκυλόστομα (νεκράτες και οι αγκυλόστομα) και τα σκουλήκια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα πάσχουν από εντεροβίαση. Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν.

Το Pinworms μπορεί να μολύνει ένα άτομο οπουδήποτε. Αυτό οφείλεται στην ευρεία κατανομή των αυγών αυτών των ελμινθών. Οι παράγοντες μεταφοράς περιλαμβάνουν παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης, στυλό, μολύβια, άπλυτα τρόφιμα, βρώμικα χέρια, κιγκλιδώματα λεωφορείων και τηλέφωνα. Από όλους τους τύπους ελμινθών, τα pinworms είναι τα πιο κοινά.

Αυτά τα παράσιτα έχουν μήκος 1 cm και έχουν λεπτό σώμα με αιχμηρό άκρο. Συνδέονται με τα έντερα. Τα μικρά παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Τα pinworms ζουν στο ανθρώπινο σώμα για 1-2 μήνες. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί όχι μόνο με εντεροβίαση, αλλά και με ασκορίαση. Συχνά αυτές οι ασθένειες αναγνωρίζονται ταυτόχρονα. Τα σκουλήκια είναι μεγαλύτερα (20-40 cm).

Το κορίτσι πλένει τα χέρια της για να αποτρέψει τη μόλυνση από παράσιτα

Πρόκειται για γεωελάμια, τα αυγά των οποίων αναπτύσσονται και παραμένουν στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η οδός της λοίμωξης είναι από του στόματος. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επαφή με το έδαφος, όταν πίνετε νερό χωρίς επεξεργασία, όταν καταναλώνετε λαχανικά και φρούτα μολυσμένα με κόπρανα. Πολύ συχνά εντοπίζονται σκουλήκια, όπως μαστίγια. Αυτός είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της τριχοκεφαλίωσης. Έχουν ένα λεπτό σώμα που μοιάζει με τα μαλλιά. Το πίσω μέρος του παρασίτου είναι παχύ.

Αυτά τα ελάσματα φτάνουν σε μέγεθος 55 cm. Παρασιτίζουν στο παχύ έντερο. Έως και το 30% του πληθυσμού μολύνεται με αγκυλόστομα. Πρόκειται για γεωελάινους που βρίσκονται κυρίως σε χώρες με ζεστά κλίματα. Ονομάζονται επίσης στραβά κεφάλια. Αυτά τα σκουλήκια παρασιτίζουν μόνο τους ανθρώπους. Το μήκος του σώματός τους φτάνει τα 14 mm. Το Necators μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια, ενώ οι αγκυλόστομοι μπορούν να ζήσουν έως και 8 χρόνια

Εκπρόσωποι ταινιών

Οι γιατροί συχνά πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ταινίες. Ονομάζονται κεστοδότες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου σκουληκιών είναι ότι το σώμα τους χωρίζεται σε τμήματα. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει διάφορες ταινίες (νάνος, βόειο κρέας και χοιρινό), καθώς και μια ευρεία ταινία. Ο αιτιολογικός παράγοντας της υμενοληπάσης βρίσκεται συχνά σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Αυτό είναι ένα νάνο ταινία.

Αυτός ο τύπος ελμινθίου έχει τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

 • έως 5 cm.
 • παράσιτα κυρίως στα έντερα.
 • έχει ένα κεφάλι (scolex), ένα λαιμό, ένα σώμα (strobila), 4 βεντούζες και γάντζους.
 • χωρίζεται σε τμήματα.
 • αναπτύσσεται πλήρως στο ανθρώπινο σώμα.

Εκτός από τα pinworms, οι νάνοι ταινίες ανήκουν σε σκουλήκια επαφής. Τα αυγά του παρασίτου μπορούν να εξαπλωθούν από έντομα (μύγες). Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεστοδών που φτάνουν τα 20 μέτρα ή περισσότερο. Ένας εντυπωσιακός εκπρόσωπος είναι η ευρεία ταινία. Αυτός είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της διφυλλοβοθρίωσης. Αυτό το σκουλήκι ανήκει στην ομάδα των βιοελμινθών.

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του και να μετατραπεί σε ενήλικα, πρέπει να μπει στον οργανισμό των ενδιάμεσων ξενιστών (ψάρια και καρκινοειδή). Η ιδιαιτερότητα αυτού του παρασίτου είναι ότι η μακροχρόνια παραμονή του στο ανθρώπινο σώμα οδηγεί σε επίμονη αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12. Η διφυλλοβοθρίαση επηρεάζει συχνά άτομα που αγαπούν τα ψάρια. Αυτά τα παράσιτα επηρεάζουν τους ανθρώπους που ζουν και ψαρεύουν κοντά σε γλυκά νερά. Η ευρεία ταινία μπορεί να ζήσει στο ανθρώπινο έντερο για 20 ή περισσότερα χρόνια. Τα ζώα (γάτες, σκύλοι, αρκούδες) μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως τελικοί ιδιοκτήτες.

Συχνά εμφανίζεται μια λοίμωξη με σκουλήκια που ονομάζεται εχινόκοκκος. Ζουν στο ανθρώπινο σώμα με τη μορφή προνυμφών. Οι άνθρωποι είναι ενδιάμεσοι οικοδεσπότες και ταυτόχρονα αδιέξοδο στην ανάπτυξη ελμινθών. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τρώτε κρέας από μολυσμένο παιχνίδι ή κατοικίδια ζώα, άπλυτα λαχανικά και φρούτα. Οι εχινόκοκκοι είναι μονό θάλαμοι και πολλαπλοί θάλαμοι.

Πλύσιμο χεριών κατά της προσβολής από παράσιτα

Οι τελευταίοι ονομάζονται κυψελίδες. Αυτοί οι εστέρες εντοπίζονται συχνότερα στο ήπαρ και στους πνεύμονες και σχηματίζουν κύστες. Είναι φυσαλίδες με υγρή ουσία και σπόλεξ (κεφαλές) του παρασίτου. Η μαζική βλάβη του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση ιστών. Εάν η ρήξη της μεμβράνης της κύστης, υπάρχει κίνδυνος σοκ. Υπάρχουν άλλοι τύποι ελμινθών από την ομάδα cestode: ταινίες βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος. Αυτοί είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες της τενίασης και της τενιαρίγχωσης.

Σκουλήκια Trematode

Μόνο οι γιατροί γνωρίζουν τι είναι τα σκουλήκια. Οι φλύκταινες (τριματοειδείς) είναι πολύ συχνές. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σχιστόσωμα, τα φασόλια και τα σκουλήκια γάτας. Αυτοί οι τύποι ελμινθών έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • μικρό μέγεθος;
 • εξοπλισμένο με βεντούζες.
 • σε σχήμα φύλλου ή στρογγυλεμένο (με εξαίρεση τα σχιστόσωμα).

Διακρίνονται οι ακόλουθες ομάδες βδέλλες:

 • Αίμα;
 • ηπατικός;
 • Πνεύμονες
 • Εντερα.

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα παράσιτα δεν μολύνουν τα έντερα, αλλά άλλα όργανα. Μια μόλυνση με σκουλήκια όπως τα σχιστόσωμα μπορεί να βλάψει την ουροποιητική οδό (νεφρά, ουροδόχο κύστη), το ήπαρ και άλλα όργανα. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με σχιστόσωμα. Αυτά είναι μικρά (έως 2 cm) παράσιτα με επιμήκη σώμα. Οι άνδρες αρρωσταίνουν συχνότερα από τις γυναίκες.

Τα σχιστοσώματα επηρεάζουν τις φλέβες, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τα κοιλιακά όργανα. Τρέφονται με αίμα. Τα σχιστόσωμα είναι βιοελμινθοί. Αναπτύσσονται στο σώμα των μαλακίων γλυκού νερού. Το χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα να εγκαταλείπουν ενεργά τα αγγεία και να απεκκρίνονται στο περιβάλλον με μεταβολικά προϊόντα (ούρα και κόπρανα). Η σχιστοσωμίαση προκαλεί κυστίτιδα, αναιμία, λεμφαδενοπάθεια, ηπατικό, νεφρικό και γεννητικό τραυματισμό.

Σπάνιοι τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα είναι το fasciola (συκώτι και γίγαντας fluke). Μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε ύψος 10 cm. Ένα άτομο μολύνεται διατροφικά από άρρωστα φυτοφάγα όταν τρώει σαλάτες και λαχανικά που μεγαλώνουν κοντά σε στάσιμο νερό. Το ωμό νερό μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα μεταφοράς.

Το Fascioles είναι ερμαφρόδιτα. Επηρεάζουν τη χολική οδό και οδηγούν στην ανάπτυξη χολόστασης και ίνωσης του ήπατος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται ηπατίτιδα ή χολοκυστίτιδα. Η σύμπτωση των αιλουροειδών είναι ένα από τα ενδημικά ανθρώπινα ελμίνθια. Προκαλεί opisthorchiasis. Ο λόγος είναι να τρώτε μολυσμένα ψάρια.

Σκουλήκια κρέατος

Δεν γνωρίζουν όλοι ποιοι τύποι σκουληκιών μεταδίδονται μέσω του κρέατος. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει σκουλήκια, όπως ταινίες βοείου κρέατος και χοιρινό, Echinococcus και Trichinella. Μια παθολογία όπως η τριχίνωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μικρά στρογγυλά σκουλήκια. Οι Trichinae εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της τροφής.

Το παιδί πίνει ναρκωτικά για να απαλλαγούμε από τα παράσιτα

Είναι επικίνδυνο να τρώτε τα ακόλουθα προϊόντα:

 • Κεμπάπ;
 • Παιχνίδι (αρκούδα, αγριογούρουνο);
 • Χοιρινο ΚΡΕΑΣ;
 • σπιτικό λουκάνικο
 • σπιτικό μπέικον;
 • Μπριζόλες και σπάνια κρέατα.
 • Μπέικον;
 • Στήθος ζώου;
 • Ζαμπόν.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση θαλάσσιου ίππου, σφραγίδας και κρέατος από σπόρους. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει κυνηγούς, τουρίστες, κτηνοτρόφους και άτομα που δεν μαγειρεύουν το κρέας καλά ή όχι αρκετά καλά. Η τριχίνωση χαρακτηρίζεται από σοβαρή αλλεργική αντίδραση, οίδημα και μυϊκή βλάβη. Ένα μοιραίο αποτέλεσμα είναι δυνατό σε δύσκολες καταστάσεις.

Το κρέας είναι ένας παράγοντας μετάδοσης για τις ταινίες βοείου και χοιρινού κρέατοςΟι άνθρωποι μολύνονται τρώγοντας χοιρινό ή βόειο κρέας που περιέχει πτερύγια ελμίνθου. Αυτή είναι μια ενδιάμεση (προνύμφη) μορφή ανάπτυξης παρασίτων. Οι ενήλικες ταινίες χοιρινού κρέατος φτάνουν σε μήκος 4 m και τα βοοειδή μήκους 20 m.

Διακρίνονται οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη με τενίαση και παντελόνι teniarin:

 • έλλειψη κτηνιατρικής εποπτείας ·
 • κακή θερμική επεξεργασία του κρέατος
 • Ζώα αναπαραγωγής (αγελάδες, χοίροι)
 • ανθυγιεινές συνθήκες
 • Μόλυνση με νερό κυστίκερου.

Συνήθως μόνο 1 ταινία ενηλίκων ζει στο έντερο των ασθενών. Ωστόσο, το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και εντερική απόφραξη. Η παρουσία αυτών των ελμινθών στους ανθρώπους μπορεί να προσδιοριστεί εξετάζοντας τα κόπρανα. Ένα χαρακτηριστικό της ταινίας του βοείου κρέατος είναι ότι τα τμήματα του μπορούν να σέρνονται έξω και να κινούνται ενεργά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.

Τα ίδια τα φυτοφάγα μολύνονται με χόρτο μολυσμένο με περιττώματα ασθενών ζώων. Οι Φινλανδοί (Cysticercus) σχηματίζονται στο σώμα των αγροτικών ζώων (χοίροι και αγελάδες). Μπορούν εύκολα να εντοπιστούν όταν αγοράζετε και κόβετε κρέας. Είναι στρογγυλό και κίτρινο χρώμα. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με ταινία από βόειο κρέας δεν είναι επικίνδυνο για τους άλλους.

Σκουλήκια που μεταφέρονται από ψάρια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκουληκιών που μπορούν να μολυνθούν από την κατανάλωση μαγειρεμένων ή τηγανητών ψαριών. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται διαφορετικά προϊόντα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν ψάρια γλυκού νερού, χαβιάρι και γάλα. Διατρέχετε τον κίνδυνο εμφάνισης διφυλοφοθρίωσης και οιστορχίας.

Σε ορισμένες περιοχές, η ευρεία ταινία και το σκουλήκι της γάτας είναι ενδημικά ελμίνθια. Ο λόγος είναι η ενεργός αλιεία και η μόλυνση των ψαριών. Η οπιστορχίαση προσβάλλει έως και το 75% του πληθυσμού. Αυτά τα παράσιτα μολύνουν επίσης ζώα (γάτες, αλεπούδες, σκύλους). Η μόλυνση συμβαίνει όταν τρώτε μισά ψημένα ψάρια (κυπρίνος, τσιπούρα, κατσαρόλα, ιδε) που έχουν μολυνθεί με προνύμφες παρασίτων.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τηγάνισμα πρώτων υλών που έχουν μολυνθεί γρήγορα, χρησιμοποιώντας ελαφρώς αλατισμένα, αποξηραμένα ή ωμά ψάρια, χαβιάρι και κεμπάπ. Ο μηχανισμός της λοίμωξης είναι θρεπτικός. Η σύμπτωση των αιλουροειδών ανήκει στην ομάδα των βδέλλων. Αυτό το κράνος δεν υπερβαίνει τα 2 cm σε μήκος. Αυτά τα σκουλήκια προκαλούν στασιμότητα της χολής, φλεγμονή του παγκρέατος, ηπατίτιδα, δυσκινησία.

Ψηλάφηση της κοιλιάς για την ανίχνευση παρασίτων

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και κίρρωσης. Τα ψάρια μπορούν να προκαλέσουν διφυλοβρωθίαση. Αυτό είναι ένα κεστοφόρο μπορεί να προκληθεί από μια ευρεία ταινία. Η μόλυνση με αυτά τα σκουλήκια συμβαίνει όταν τα μολυσμένα ψάρια λαμβάνονται από τα γλυκά νερά. Τα πιο επικίνδυνα είναι ruff, pike, πέρκα, pike perch, burbot. Όλα αυτά είναι αρπακτικά ψάρια. Οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές της ταινίας είναι καρκινοειδή.

Αυτά τα ελμίνθια ζουν στο λεπτό έντερο των ανθρώπων και σε ορισμένα ζώα που τρέφονται με ψάρια με προνύμφες ταινίας. Σε αντίθεση με το παθογόνο της opisthorchiasis, αυτό το ελμινθών επιτίθεται στα έντερα και προκαλεί ατροφία του βλεννογόνου στρώματος. Η αναιμία αναπτύσσεται συχνά. Η botriosis διφύλων επηρεάζει κυρίως τους ενήλικεςΗ ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα με ψαράδες στις οικογένειές τους και λάτρεις των αποξηραμένων και ελαφρώς παστών ψαριών.

Σκουλήκια που προσβάλλουν το δέρμα

Υπάρχουν σκουλήκια που επηρεάζουν το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τον Rishta (τον αιτιολογικό παράγοντα της Dracunculiasis). Πρόκειται για νηματώδη έως 120 εκατοστά σε μέγεθος. Επηρεάζει τον υποδόριο ιστό και τον ενδομυϊκό ιστό. Ένα άτομο μολύνεται πίνοντας βρώμικο νερό ή μπάνιο. Τα παράσιτα εισέρχονται στα έντερα και μετά στον υποδόριο ιστό.

Όταν το ελμίνθιο ωριμάζει σεξουαλικά, εκκρίνει ειδικές ουσίες που προσβάλλουν το δέρμα. Σε αυτό το σημείο, σχηματίζεται ένα έλκος έλκους μέσω του οποίου το παράσιτο δείχνει τις προνύμφες. Αυτό συμβαίνει όταν έρχεται σε επαφή με νερό. Τέτοιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρό κνησμό. Το Rishta είναι πιο συχνό στις τροπικές χώρες. Οι Cyclops (καρκινοειδή γλυκού νερού) είναι ενδιάμεσοι ξενιστές.

Υπάρχουν σκουλήκια που μπορούν να διεισδύσουν μόνα τους στο ανθρώπινο δέρμα όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Αυτό περιλαμβάνει την εντερική ακμή. Ο κύριος μηχανισμός της λοίμωξης είναι διαδερμικός. Οι προνύμφες του παρασίτου βλάπτουν το δέρμα και ορμούν στο αίμα. Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη περιλαμβάνουν το περπάτημα χωρίς παπούτσια στο έδαφος, το κολύμπι σε λασπώδες νερό και την εργασία αγροκτήματος.

Πώς να απαλλαγείτε από διαφορετικούς τύπους ελμινθών

Ο γιατρός θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες και μελέτες οργάνων. Το ανθελμινθικό επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο των σκουληκιών.

Πολλά φάρμακα σκοτώνουν και αφαιρούν διάφορους τύπους ελμινθών από το σώμα. Σχεδόν πάντα, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με ευρύ φάσμα δράσης, καθώς ακόμη και μετά την ανίχνευση παρασίτων αυγών στα κόπρανα, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο τύπος τους.

Εάν ένα μολυσματικό άτομο (στην περίπτωση της υμενολαπάσης ή της εντεροβίαση) ζει στο ίδιο διαμέρισμα με κάποιον, είναι απαραίτητο να εξεταστεί και να θεραπευτεί αυτά τα άτομα.

Κάθε ανθελμινθικό δεν έχει μόνο ενδείξεις, αλλά και αντενδείξεις.

Τα φάρμακα από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Μερικοί τύποι παρασιτικών σκουληκιών απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Στην εχινοκοκκίαση, οι κύστεις αφαιρούνται. Η επέμβαση απαιτείται επίσης παρουσία παρασίτων στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Μερικά ελμίνθια απαιτούν την τήρηση υγειονομικών και υγειονομικών μέτρων.

Πραγματοποιούνται μετά τη θεραπεία και ενώ παίρνουν φάρμακα. Για να απαλλαγείτε από σκουλήκια, πρέπει να αλλάζετε τα εσώρουχα σας κάθε μέρα, να πλένετε και να σιδέρετε, να φοράτε σφιχτά μαγιό, να πλένετε το πάτωμα και να σκουπίζετε όλα τα είδη οικιακής χρήσης.

Επομένως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών παρασιτικών σκουληκιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.