Χρειάζεται να καθαρίσω το σώμα των παρασίτων;

Γαστρεντερικά παράσιτα- η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο είναι ο ιδιοκτήτης αυτού ή αυτού του πλάσματος που είναι κρυμμένο στον αυλό του εντέρου. Μιλάμε τόσο για τα ελμίνθια - παρασιτικά σκουλήκια όσο και για τους απλούστερους μικροοργανισμούς που δεν είναι ορατοί στο φυσιολογικό μάτι. Όλα αυτά υπάρχουν με έξοδα του ιδιοκτήτη και πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Αλλά τα παράσιτα είναι τόσο επικίνδυνα όσο λένε, και υπάρχει πάντα ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως ένα μολυσμένο άτομο;

Λίγα λόγια για τις μοντέρνες ασθένειες

Το θέμα των παρασίτων συζητείται ενεργά στα μέσα ενημέρωσης. Σε πολλά φόρουμ Διαδικτύου, οι διαμάχες για το πώς να αφαιρέσετε σωστά τα πρωτόζωα και τα ελμινθάρια από το σώμα δεν σταματούν. Θα εισαγάγει τα πιο απίστευτα προγράμματα και θα προσφέρει εκπληκτικές συνταγές που, σύμφωνα με τα μέλη του φόρουμ, μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες, από τη διάσημη giardiasis έως την εξωτική σχιστοσωμία. Οι τηλεοπτικές οθόνες δείχνουν ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει και ότι ο καθένας από εμάς ήταν σοβαρά και απελπιστικά άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νέα μαζεύονται από συναδέλφους, συγγενείς και φίλους με τρομερές προοπτικές και η προώθηση θαυματουργών μέσων που μπορούν να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από επικίνδυνους γείτονες δεν σταματά.

Τι συμβαίνει πραγματικά; Φυσικά, υπάρχουν παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στους ανθρώπους όταν μολυνθούν. Αλλά δεν είναι άρρωστος κάθε κάτοικος του κόσμου και δεν χρειάζεται κανείς ιατρική βοήθεια ακόμη περισσότερο. Πριν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία για τρομακτικό σκουλήκια ή τρομερές φιλάριες, βεβαιωθείτε ότι απαιτείται τέτοια θεραπεία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο άχρηστα, αλλά και επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μη προσκεκλημένοι επισκέπτες: ποιος απειλεί ένα άτομο;

Τα ακόλουθα παράσιτα εντοπίζονται συνήθως:

 • Η Giardia είναι ο πιο συνηθισμένος σύντροφος παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία. Οι ενήλικες σπάνια παίρνουν giardiasis.
 • Pinworms είναι ένα άλλο παράσιτο που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενήλικες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής.
 • Τα σκουλήκια είναι παράσιτα που ζουν στο λεπτό έντερο και μπορούν να εισβάλουν σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων. Φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη και μπορούν να οδηγήσουν σε εντερική απόφραξη.
 • Το χοιρινό και το βόειο κρέας, η ευρεία ταινία έχουν επιλέξει το παχύ έντερο ως εντοπισμό. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω τροφίμων και βρώμικων χεριών.
 • Το Opisthorchia και το fascioli προτιμούν να υπάρχουν στη χολική οδό, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη αποφρακτικού ίκτερου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης καταγραφεί εξωτικά παρασιτικά νοσήματα. Αυτή η εικόνα σχετίζεται με την ενεργό μετανάστευση του πληθυσμού, επισκέπτοντας δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής, το μπάνιο σε τοπικά νερά και η κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγοράζονται με το χέρι στην αγορά, οδηγούν σε ενεργή μόλυνση με ασυνήθιστα παράσιτα που δεν μπορούν να εντοπιστούν αμέσως.

Συμπτώματα παρασιτικής προσβολής

Η μόλυνση συχνά γίνεται απαρατήρητη σε ένα άτομο. Η περίφημη giardia μπορεί να μην εκδηλωθεί για χρόνια και το μόνο σύμπτωμα θα είναι μια αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά. Η Giardiasis, "η ασθένεια της λαχτάρας και της θλίψης", καθιστά τον ασθενή λήθαργο, απαθές, οδηγεί σε γρήγορη κόπωση, απώλεια δύναμης και καταθλιπτική διάθεση. Είναι σπάνιο για κάποιον να αναζητήσει την αιτία των παρασίτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν αυτά τα συμπτώματα στο άγχος, την κόπωση, την έλλειψη ύπνου και άλλα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής ενός ατόμου.

Ορισμένα παράσιτα που ζουν στο έντερο είναι σαφώς αισθητά. Στο πλαίσιο της εισβολής, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένα σημάδια:

Δυσπεπτικό Σύνδρομο

Η πιο κοινή εκδήλωση της παρασιτικής λοίμωξης, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων:

 • Ναυτία και έμετος;
 • Κοιλιακός πόνος (συνήθως γύρω από τον ομφαλό)
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ασταθή κόπρανα με παθολογικές ακαθαρσίες.

Οι μισοί από τους ασθενείς έχουν αύξηση του ήπατος και του σπλήνα. Η συσσώρευση παρασίτων στα έντερα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, σοβαρό κοιλιακό άλγος και αφόδευση. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.

Αναιμικό σύνδρομο

Ορισμένα παράσιτα μπορούν να κολλήσουν στην επένδυση των εντέρων για βασικά θρεπτικά συστατικά. Το συνεχές τραύμα οδηγεί σε απώλεια αίματος, η οποία οδηγεί σε έλλειψη σιδήρου και συμβάλλει στην ανάπτυξη αναιμίας.

Γενικό σύνδρομο δηλητηρίασης

Ένα από τα σημάδια της παρασιτικής εισβολής είναι η παρατεταμένη θερμοκρασία του υποβρύχιου σώματος. Εάν δεν εντοπίζονται άλλες αιτίες πυρετού, αξίζει να αναζητήσετε ελμινθές.

Αλλεργικό σύνδρομο

Τα μακροχρόνια παράσιτα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτό μπορεί να είναι απώλεια κοπράνων από ορισμένα τρόφιμα ή εξάνθημα τύπου κυψελών.

Μειωμένη ανοσία

Τα παράσιτα μειώνουν τη σύνθεση των ανοσοσφαιρινών, και ιδιαίτερα το Yg A. Αυτό οδηγεί σε συχνά κρυολογήματα και επιδείνωση της χρόνιας παθολογίας.

Άλλα σημεία παρασιτικής προσβολής

Οι πονοκέφαλοι είναι σύμπτωμα παρασίτων

Στο πλαίσιο της μόλυνσης με ελμίνθους, μπορεί να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα:

 • Βρουξισμός - λείανση των δοντιών ενώ κοιμάστε.
 • Αϋπνία, συχνή αφύπνιση τη νύχτα
 • Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις (με την εξάπλωση των παρασίτων ή ως αυτοάνοση αντίδραση στην παρουσία τους).
 • Ενας πονοκέφαλος;
 • Δύσπνοια, βήχας (όταν τα παράσιτα εισέρχονται στο βρογχοπνευμονικό σύστημα).


Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και μπορεί να εμφανιστούν σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε το σώμα των παρασίτων, βεβαιωθείτε ότι είναι εκεί και μάθετε ποιος ακριβώς έγινε αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης.

Διαγνωστικές αρχές

Ορισμένα παράσιτα εντοπίζονται εύκολα σε περιττώματα ή εσώρουχα, ενώ άλλα δεν μπορούν να εντοπιστούν χωρίς ειδικές εργαστηριακές δοκιμές. Εάν υποψιάζεστε λοίμωξη, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό - έναν θεραπευτή ή έναν ειδικό για τις μολυσματικές ασθένειες. Ο γιατρός διεξάγει μια εξέταση, αναλύει τα παράπονα του ασθενούς και δίνει τις συστάσεις του για περαιτέρω διάγνωση. Δεν έχει νόημα να ψάχνετε όλα τα παράσιτα που είναι γνωστά στην επιστήμη και να σπαταλάτε χρόνο, χρήμα και νεύρα σε τέτοιες αναζητήσεις.

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση επικίνδυνων επισκεπτών:

 • Ταυτοποίηση των παρασίτων και των αυγών τους στα κόπρανα.
 • ορολογικές μελέτες για τον προσδιορισμό του τίτλου των αντισωμάτων.

Οι διαγνωστικές μέθοδοι δεν δείχνουν πάντα μόλυνση με παράσιτα. Λανθασμένη τεχνική περιττωμάτων, παραβίαση του συστήματος μεταφοράς - όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία εντοπισμού επικίνδυνων γειτόνων. Οι ορολογικές μελέτες επίσης δεν είναι πάντα ενδεικτικές, καθώς οι υψηλοί τίτλοι της ανοσοσφαιρίνης G παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πλήρη εξάλειψη των παρασίτων. Εάν ο ασθενής είναι σίγουρος ότι έχει μολυνθεί ή υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις (επισκέπτονται εξωτικές χώρες, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, περιπτώσεις μόλυνσης στην περιοχή), η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί.

Χρειάζεται να καθαρίσω το σώμα των παρασίτων;

Συνταγογραφούμενα φάρμακα αποξήρανσης

Το Deworming ενδείκνυται μόνο όταν η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές μεθόδους. Τα συμπτώματα από μόνα τους δεν αρκούν για την πραγματοποίηση δράσεων για τον καθαρισμό του σώματος από τα παράσιτα. Ούτε κοιλιακός πόνος ούτε σπασμένα κόπρανα ή εξάνθημα υποδηλώνουν σαφή μόλυνση με ελμινθές, καθώς αυτά τα σημεία εμφανίζονται επίσης με άλλες ασθένειες.

Διάφορα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αφυδάτωση για την καταστροφή επικίνδυνων επισκεπτών και την απομάκρυνσή τους από το σώμα. Αυτά τα φάρμακα είναι τοξικά, προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες και συνεπώς μπορούν να ληφθούν μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ο γιατρός θα καθορίσει τη δοσολογία και τη διάρκεια της χρήσης του φαρμάκου και θα δείξει επίσης τι επίδραση θα περιμένει. Εάν δεν ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, μπορείτε να βλάψετε σοβαρά το σώμα σας και να προκαλέσετε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Τα αντιπαρασιτικά φάρμακα είναι μόνο το πρώτο στάδιο της θεραπείας. Επιπλέον, ο γιατρός συνταγογραφεί άλλα φάρμακα:

 • Μέσα για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.
 • Φάρμακα για την ομαλοποίηση της γαστρεντερικής κινητικότητας.
 • Αντιισταμινικά για την εξάλειψη μιας αλλεργικής αντίδρασης.
 • Βιταμίνες.
Λαϊκές θεραπείες για τον καθαρισμό του σώματος από τα παράσιτα

Ο σκοπός αυτής της θεραπείας δεν είναι μόνο η καταστροφή των παρασίτων, αλλά και η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του σώματος. Στη δεύτερη φάση, χρησιμοποιούνται διάφορα φυτικά μαγειρικά σκεύη για επιτυχή θεραπεία:

 • Mugwort;
 • Θηρανθεμίς;
 • Χαμομήλι;
 • Σπόροι λιναριού και σπόροι κολοκύθας κ. λπ.

Αυτά τα βότανα βρίσκονται σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σώματος από τα παράσιτα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τέτοιους παράγοντες με μεγάλη προσοχή, καθώς αυτά τα πρόσθετα δεν περιέχουν πάντα σχετικά αβλαβή συστατικά. Στην καλύτερη περίπτωση, το θαυματουργό φάρμακο απλά δεν έχει αποτέλεσμα · στη χειρότερη περίπτωση, εμφανίζονται ανεπιθύμητες αντιδράσεις και επιπλοκές.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο υπερβολικός ενθουσιασμός για κλύσματα, αφέψημα και βάμματα οδήγησε σε δηλητηρίαση ή χημικά εγκαύματα και ένα άτομο αντιμετώπισε ορισμένα νέα προβλήματα αντί να απαλλαγεί από παράσιτα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να λαμβάνετε αμφισβητήσιμα συμπληρώματα για ηλικιωμένους και όσους έχουν καρδιακές, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις.

προφύλαξη

Δεν έχει νόημα να καθαρίζετε τακτικά το σώμα από τα παράσιτα στο σπίτι χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Η προληπτική αποξήρανση δικαιολογείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις:

 • Αναγνώριση παρασίτων στα μέλη της οικογένειας
 • Εκδήλωση παρασιτικών ασθενειών στην κατοικημένη περιοχή.
 • προφανείς παραβιάσεις των κανόνων προσωπικής υγιεινής όταν επισκέπτεστε εξωτικές χώρες ·
 • Φάτε ωμό ή ημι-ωμό κρέας και ψάρια, πιείτε νερό χωρίς επεξεργασία από αμφισβητήσιμες πηγές.

Προφυλακτική αφυδάτωση μπορεί να συνιστάται σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ειδικά εάν ο σκύλος ή η γάτα πηγαίνει έξωΑλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η χορήγηση ενός κατοικιδίου σε χάπια κατά των παρασίτων είναι ευκολότερη από την παροχή παρόμοιας διαδικασίας στα μέλη της οικογένειάς σας.

Πριν κάνετε πειράματα στο σώμα σας, αξίζει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.